Les Bleus môžu byť čiernym koňom EURO

02.06.2012 Celý región

Bratislava 2. júna (TASR) - Francúzska futbalová reprezentácia môže byť čiernym koňom finálového turnaja EURO 2012. "Les Bleus" ťahajú šnúru 20 zápasov bez prehry a pod vedením trénera Laurenta Blanca sa po fiasku na MS 2010 v Juhoafrickej republike opäť integrovali medzi európsku elitnú smotánku.

Francúzi sa budú opierať o legionársky trojlístok Patrice Evra (Manchester United), Samir Nasri (Manchester City) a Franck Ribery (Bayern Mníchov) i o brankára Huga Llorisa (Olympique Lyon). Optimistická nálada vládne aj medzi obyvateľmi krajiny "galského kohúta", pričom až 90 percent opýtaných v ankete časopisu France Football predpovedá postup tímu zo skupiny. "Táto dôvera nás teší, urobíme maximum, aby sme ľudí nesklamali," povedal Blanc, ktorý je majstrom sveta z r. 1998 a tešil sa o dva roky neskôr aj z titulu európskeho šampióna.

V D-skupine sú súpermi Francúzska postupne Anglicko, Ukrajina a Švédsko. "Všetko závisí od toho, aká bude nálada v mužstve po zápase s Anglickom. Ak vyhráme, naštartuje nás to k veľkým výkonom. Som presvedčený o tom, že súčasné mužstvo má kvalitu na to, aby prehovorilo do bojov o titul," srší optimizmus z Riberyho, ktorý s Bayernom zažil smoliarsku sezónu. "Boli sme druhí v lige, pohári i Lige majstrov. Ale ak by som mal hrať finále s národným tímom, bral by som to všetkými desiatimi," vyhlásil technický krídelník.

Francúzom nepomôže na šampionáte útočník Loic Rémy, v prípravnom zápase so Srbskom sa zranil defenzívny stredopoliar Yann M'Vila a nad jeho štartom visí otáznik.

FRANCÚZSKO

riadiaci orgán: Francúzska futbalová federácia (založená 1919)

web: http://fff.fr

vstup do FIFA: 1907

vstup do UEFA: 1954

dresy: modro-biele

účasti na ME: 8

najväčšie úspechy: 1x majstri sveta 1998, 1x vicemajstri sveta 2006, 2x 3. miesto na MS 1958 a 1986, 2x majstri Európy 1984 a 2000, 1x semifinále ME 2004

postavenie v rebríčku FIFA: 16. miesto

tréner: Laurent Blanc

postup na ME: víťaz D-skupiny

najznámejší hráči: Patrice Evra (Manchester United), Samir Nasri (Manchester City), Karim Benzema (Real Madrid), Franck Ribery (Bayern Mníchov)
 

Vyberte región